Iklan

Khamis, 29 September 2011

Burger Malaysia di jalan Phonm Penh


BURGER Ziki's kini menjadi kegemaran anak muda di Kemboja.

SIAPA sangka konsep dan cita rasa burger jalanan yang popular di Malaysia juga mampu menempa nama di luar negara terutama negara-negara Indo China seperti Kemboja dan Vietnam. Idea yang mendapat sambutan menggalakkan itu berjaya dibuktikan melalui produk di bawah label Ziki’s Burger yang dimiliki sepenuhnya syarikat tempatan, Deminziki Co. Ltd. (Deminziki).

Malah, inisiatif Deminziki itu kini berjaya membawa konsep dan cita rasa burger jalanan yang mewarnai kehidupan rakyat di negara ini menjalar ke bandar raya Phonm Penh, Kemboja.

Berorientasi cita rasa Malaysia sepenuhnya, kombinasi daging burger tempatan buatan Ramly menjadi sandaran utama Ziki's Burger dalam menawan hati penduduk Phonm Penh. Pengarah Eksekutif Deminziki, Md. Arfizal Md. Ariffin berkata, idea memperkenalkan konsep burger jalanan ke negara itu dibuat atas dua sebab.

Sebab pertama, menurutnya peluang terbuka seiring dengan kepesatan ekonomi Kemboja yang kini sedang pesat membangun dan mempunyai potensi pasaran yang luas kepada pelabur luar selepas era zaman pemerintahan zalim tentera Pol Pot.

“Lagi pun, kini ledakan industri makanan segera berlaku di Kemboja dan ia tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan. Kita boleh lihat kemunculan banyak restoran makanan segera seperti piza, pasta, burger dan ayam goreng.

“Jadi kami mencuba nasib memperkenalkan Ziki’s Burger sejak beberapa tahun dahulu dan ternyata ia menerima sambutan yang baik. Sehingga kini kami sudah mempunyai 40 gerai burger di seluruh pelosok Pnom Penh dan ia dijangka bertambah dalam masa terdekat,” ujarnya.

Perkara kedua, menurut Md. Arfizal, kolaborasi syarikat usahasama Malaysia dan Kemboja telah melancarkan rangkaian kios burger halal pertama seumpamanya pada 11 Mei lalu sebagai pilihan makanan halal kepada masyarakat Islam Kemboja dan pelancong luar.

Bermula dengan pemilihan lokasi strategik di sekitar Phnom Penh sebelum menempatkan kios kini di kawasan tumpuan ramai.

Bagi memastikan produk tersebut dikenali, pelbagai promosi dijalankan sebagai usaha menarik minat penduduk Kemboja bagi merasai keenakan burger jalanan yang begitu asing pada mereka, katanya.

“Setiap hari pasti akan ada kios-kios terpilih sekitar bandar menjalankan promosi istimewa termasuk pengedaran risalah tentang jenama Ziki’s Burger,” katanya.

Kini selepas dua bulan memulakan operasi, Ziki’s Burger berjaya menggandakan jumlah kiosnya menjadi 40 buah sejajar dengan sasaran menjadikan 100 buah kios menjelang hujung tahun ini.

Keenakan burger Malaysia

Sama seperti burger di negara ini, kualiti, rasa dan bentuknya tetap dikekalkan sebagai penanda aras.

Ciri-ciri keunikan burger jalanan, burger untuk semua lapisan masyarakat ditonjolkan supaya penduduk tidak rasa janggal dan hairan ia lebih murah berbanding harga ditawarkan di restoran.

Ban lembut, mayonis, salad, bawang menjadi pelengkap kepada daging burger keluaran Ramly yang diimport ke Phonm Penh.
BEBERAPA kakitangan Ziki's Burger melakukan promosi di jalan Phonm Penh termasuk menggunakan maskot berbentuk burger.

Rata-rata pelanggan yang merasai burger keluaran Ziki’s berpuas hati dengan rasa asli daging yang digunakan berbanding burger tempatan yang dijual di restoran.

Menurut Md. Arfizal, hasil maklum balas para pelanggan, kualiti daging yang enak menjadi pilihan kenapa mereka kembali memilih burger keluaran Ziki’s.

Faktor harga yang lebih murah berbanding burger yang dijual di restoran turut menyebabkan ia menjadi tarikan utama bagi warga Phonm Penh untuk tidak lokek mengeluarkan wang saku.

Pada harga semurah RM3.30, Ziki’s Burger mampu terjual kira-kira 500 biji sehari.

“Pelanggan kita berusia 40 tahun ke bawah dan kebanyakan yang menggemari produk kita merupakan remaja,” katanya.

Katanya, biarpun jenama Ziki’s Burger masih baru namun, dengan sambutan yang diberikan sejak ia diperkenalkan, beliau yakin burger keluarannya mampu bersaing dan berkembang menjadi jenama digemari.

“Kita tahu bukan mudah untuk kita ubah cara pemakanan sesuatu masyarakat, namun dengan perkembangan cara hidup masa kini yang lebih mendesak burger bakal menjadi pilihan masyarakat Kemboja,” katanya.

Salah seorang pelanggan, Chin Phearum, 23, berkata, kali pertama menikmati keenakan Ziki’s Burger membuatkan beliau tertarik dengan rasa daging sebenar yang berlainan dengan burger keluaran tempatan.

Katanya, rasa yang enak membuatkan beliau teruja untuk membeli kali kedua burger tersebut.

“Kami di sini jarang boleh menikmati burger kerana ia agak mahal jika hendak dibeli di restoran. Ada juga gerai yang menjual burger tetapi, mereka mengeluarkan daging yang dihasilkan sendiri. Rasanya kurang enak berbanding burger biasa,” katanya.

Sementara itu, mengenai cara memasak pula, Md. Arfizal berkata, ia dipantau mengikut prosedur yang ditetapkan oleh pengeluar daging burger Ramly bagi menjamin keenakan daging tersebut tidak terjejas apabila dimasak.

Antara pilihan menu yang terdapat di kedai Ziki's Burger ketika ini ialah, burger ayam, daging, ayam dan daging istimewa.

Bagi menjaga aspek kualiti makanan, kios Ziki’s Burger diubah suai mengikut keperluan penduduk di sana.

“Kios-kios yang ditempah khas pada asasnya sama seperti kios-kios burger yang terdapat di Malaysia, cuma apa yang membezakan ialah ia lebih bersih dan dilengkapi sistem penyerap minyak dan asap,” kata Arfizal.

Menurutnya, para pekerja pula diwajibkan memakai uniform lengkap berserta dengan apron sebagai penampilan diri kemas dan bersih.
ZIKI'S menawarkan empat jenis burger di gerainya di Phonm Penh.
Ketika penyediaan makanan para pekerja diwajibkan menggunakan sarung tangan plastik bagi menjaga kualiti dan kebersihan burger yang hendak dibungkus sebelum diserahkan kepada pelanggan.

Program untuk belia Islam

Program Pembangunan dan Pencapaian Usahawan Kecil (SEDAP) merupakan platform utama membantu belia-belia Islam Kemboja keluar daripada belenggu masalah kemiskinan.

Dengan menerapkan pembangunan kapasiti, belia-belia Islam Kemboja diberikan latihan menjadi usahawan kecil untuk berdikari.

Salah seorang pekerja Ziki’s Burger, Reh Vanny, 20, peluang yang diberikan amat bermakna buat dirinya.

Katanya, apa yang ditawarkan oleh majikannya itu jauh lebih baik dan mampu membuatkan beliau mula berjinak-jinak dengan bidang perniagaan.

“Sebagai kaum minoriti di sini tidak banyak yang boleh dilakukan terutama dalam bidang perniagaan. Apa yang ditawarkan oleh Ziki’s Burger terlalu istimewa untuk ditolak,” katanya.

Bagi Pengurus Besar Deminziki Kemboja, Fauzy Ahmad, menerusi SEDAP, belia-belia Islam Kemboja bakal dilatih membina kemampuan, ketahanan dan kemahiran perniagaan.

Buat permulaan 40 orang belia kini sedang dilatih menjadi usahawan kecil sehingga mereka betul-betul mahir dan kemudian bakal ditawarkan peluang membuka kios burger sendiri.

“Dengan membuka kios sendiri keuntungan jualan bakal dimiliki melalui penjualan burger,” katanya.

Sebarang maklumat lanjut berkenaan Ziki's Burger boleh diikuti melalui laman web www.zikiburger.blogspot.com atau di laman sosial facebook.

SUMBER - KOSMO

Rabu, 28 September 2011

Cathay Pacific, Dragonair Nyaris Bertembung

HONG KONG: Dua pesawat yang berpangkalan di Hong Kong dengan lebih daripada 600 penumpang terselamat daripada bertembung antara satu sama lain selepas juruterbangnya dalam situasi kelam kabut bertindak balas terhadap isyarat amaran yang diterima.

Kapal terbang berkenaan masing-masing, Cathay Pacific Boeing 777 yang tiba dari New York dan Dragonair Airbus A330 dari Taiwan memaklumkan menara kawalan untuk melakukan pendaratan berikutan cuaca buruk, 18 September lalu, bagaimanapun, tersasar ke laluan pesawat bertentangan.

Pegawai syarikat penerbangan yang terbabit, berkata kedua-dua pesawat itu berada pada jarak 2,000 meter dengan ketinggian sama, barat daya Lapangan Terbang Hong Kong sebelum sistem pencegahan amaran dibunyikan.

Tindakan juruterbang Dragonair meletakkan pesawat yang membawa 284 penumpang dan 12 anak kapal dalam keadaan mendaki manakala Cathay Pacific yang membawa 299 penumpang dan 18 anak kapal menjunam berjaya mengelakkan sebarang kemalangan. – AFP

sumber - berita harian

Kapal bawa perak RM660.47 juta ditemui

KOMPAS yang terdapat pada kapal SS Gairsoppa yang karam itu.
AFP
LUBANG terbentuk akibat bedilan torpedo pada badan kapal SS Gairsoppa yang karam pada 1941.

TAMPA - Syarikat Odyssey Marine Exploration Inc kelmarin mengesahkan identiti dan lokasi sebuah kapal era Perang Dunia Kedua yang dipercayai membawa perak sebanyak tujuh juta auns.

Kapal itu, SS Gairsoppa karam selepas ditembak dengan torpedo oleh sebuah kapal Jerman pada Februari 1941.

Ia kini berada sedalam 4,700 meter di Laut Atlantik Utara kira-kira 500 meter dari perairan antarabangsa Ireland.

Kapal itu sepanjang 126 meter beroperasi untuk Kementerian Pengangkutan Perang United Kingdom.

Berdasarkan harga perak pada Jumaat lalu yang ditutup AS$30.10 (RM94.66) satu auns, kapal tersebut membawa perak yang mungkin bernilai AS$210 juta (RM660.47 juta).

Syarikat itu menyatakan ia merakamkan video dan gambar dari lokasi tersebut dengan menggunakan kenderaan kawalan jarak jauh.

Ia kini merancang untuk membawa harta karun itu ke daratan dengan operasi dijangkakan bermula pada 2012. - AP

sumber - kosmo

RESIPI....20 minit sedia juadah


MUDAH...hidangan gulungan sosej yang mudah disediakan dan lazat dimakan bersama sos pencicah.
PANTAS dan segera, antara hidangan paling digemari bagi menu makan tengah hari terutama kepada mereka yang sentiasa mengejar masa dan tidak boleh menunggu lama semata-mata untuk menjamu selera.

Bagaimanapun, hidangan berkenaan perlu memiliki jumlah tenaga diperlukan agar badan dapat bertahan sehingga waktu minum petang ataupun makan malam.






Bagi Chef Sous, Azman Abd Rashid, kombinasi antara bahan memang penting bagi memastikan menu disediakan mampu disiapkan dengan pantas selain mengenyangkan pelanggan.

Antara menu paling mudah dijadikan hidangan makan tengah hari ialah gulungan sosej yang hanya memerlukan masa 20 minit untuk disediakan.


“Sesiapa saja boleh menyediakan sajian ini asalkan bahannya disediakan lebih awal. Malah, kita juga boleh mengubah suai resipi gulungan sosej ini mengikut kemahuan kerana ia bukan tertumpu pada satu jenis resipi saja,” katanya.


Apatah lagi menurutnya, kreatif dalam menambah baik sesuatu resipi mampu menghasilkan menu baru dengan rasa yang lebih lazat.

Oleh itu, ikuti langkah mudah penyediaan gulungan sosej kendalian Chef Azman di restoran Kopitiam, Hotel Radius International Kuala Lumpur.


Bahan A


3 keping roti putih
3 batang sosej
3 keping keju ceddar


Bahan B

300 gram serbuk roti
86 gram telur
Minyak untuk menggoreng

SUMBER - HARIAN METRO

Keenakan Mocha Almond Fudge

PROMOSI Mocha Almond Fudge akan diadakan sehingga 2 Oktober ini sahaja.
PEMINAT-PEMINAT aiskrim New Zealand Natural mempunyai tiga sebab untuk gembira dengan pengenalan semula Mocha Almond Fudge.

Dengan kombinasi yang kaya dengan coklat dan kopi bagi memberikan rasa mocha diadun pula dengan badam rangup dan kemudian dilengkapkan dengan pusaran ooey gooey fudge di permukaannya yang memberikan rasa sensasi di dalam mulut anda.

Satu ceduk sememangnya tidak mencukupi. New Zealand Natural juga menawarkan Sundae Mocha Almond Fudge. Dihidangkan di dalam mangkuk bersama tofi Inggeris dihiasi pelbagai buah-buahan dan coklat di atasnya.

Kongsi kegembiraan anda menikmatinya bersama keluarga, rakan-rakan atau rasai keenakannya seorang diri!

Tidak puas menikmati kelazatan Mocha Almond Fudge?, Jangan risau kerana anda boleh juga menikmati keenakan Mocha Almond Fudge Miraka Shake melalui straw.

Ya, anda tidak salah membaca. Aiskrim Mocha Almond Fudge dicampur dengan biskut oreo dan susu penuh krim dikisar bersama bagi memberikan rasa yang sempurna.

Sundae Mocha Almond Fudge dijual pada harga RM20.90 dan Miraka Fudge Almond Mocha Shake dijual pada RM16.90.

Pemanis mulut itu boleh didapati pada masa yang terhad sahaja iaitu sehingga 2 Oktober ini di semua cawangan New Zealand Natural kecuali di IPC Shopping Center dan Queensbay Mall, Pulau Pinang.

sumber - kosmo

Skrol Laut Mati berusia 2,000 tahun

SALAH satu skrol Laut Mati dipamerkan di Muzium Israel di Baitulmuqaddis kelmarin.

BAITULMUQADDIS - Skrol berusia 2,000 tahun yang ditemui di gua sebuah gurun kini dipamerkan di online buat kali pertama kelmarin.

Ia dipamerkan sebagai sebahagian daripada projek muzium kebangsaan Israel dan laman web Google di Internet.

Skrol itu ditulis dan dikumpulkan oleh satu kumpulan agama Yahudi yang melarikan diri ke sebuah gurun 2,000 tahun lalu dan menetap di Qumran di tepi tebing Laut Mati.

Lima skrol itu merupakan antara yang dibeli oleh para penyelidik Israel di antara tahun 1947 dan 1967 daripada seorang penjual barang antik.

Ia pertama kali ditemui oleh penduduk Badwi di gurun Judean. - Agensi

sumber - kosmo

Terima Kasih Cikgu.... Noktah Kembara Seorang Pendidik

TEMPOH 18 tahun mengabdikan diri mendidik anak-anak Orang Asli dirasakan begitu pantas berlalu tanpa disedari oleh lelaki yang membuang pandangannya ke luar jendela.

Entah apakah yang bersarang di kepala insan bernama Ahmad Mohd. Sa’at yang mesra disapa Haji Mat itu. Adakah memikirkan nasib anak-anak pedalaman tersebut selepas peninggalannya, atau mungkin mengenang kembali segala kenangan yang pernah wujud sepanjang khidmatnya di tanah itu?

Walau apapun, tekaan isi dewan pada hari itu tidak penting. Perkara utama saat itu ialah penghargaan yang sewajarnya diterima Haji Mat kerana sudi menabur bakti sebagai Guru Besar di Sekolah Kebangsaan (SK) Pos Kuala Mu, Sungai Siput Utara, Perak.
BIARPUN kecemerlangan anak-anak Orang Asli ini tidak sehebat murid di bandar, namun mereka amat patuh pada kata-kata guru.

Biarpun kemudahan dan kelengkapan sekolah terpencil itu tidak boleh dibanggakan, ia tidak pernah melahirkan keluh-kesah dalam diri lelaki berusia 58 tahun tersebut.

Perjalanan meredah bekas laluan lori balak dengan motosikal yang memakan masa lebih tiga jam bagi menuju ke penempatan itu juga sudah menjadi asam garam hidupnya.

Bukan itu sahaja, untuk sampai ke sekolah yang menjadi rumah keduanya itu juga, dia perlu melewati Bukit Galok, Bukit Petai dan Bukit Cermin yang sinonim sebagai laluan berbahaya.

Mungkin kedengaran tidak masuk akal, tetapi itulah realiti yang didepani Haji Mat dan seluruh warga pendidik Kuala Mu yang terletak 73 kilometer (km) dari Sungai Siput Utara.

Setiap hari Ahad atau Isnin, Haji Mat akan turun ke Kuala Mu bagi menjalankan tugasnya di sekolah tersebut dan hanya keluar dari kampung itu pada hari Jumaat.

Meskipun rutin guru besar kesayangan anak tempatan Kuala Mu itu kedengaran begitu meletihkan, ia seakan-akan satu keseronokan buat dirinya yang jatuh cinta dengan keharmonian perkampungan serba daif itu.

“Rutin harian saya adalah mengajar pada waktu pagi manakala waktu petang, saya akan meluangkan masa bersama guru-guru dan penduduk kampung.

“Memandangkan di sini tiada talian telefon, waktu malam saya dan warga pendidik lain banyak dihabiskan dengan menonton televisyen.

“Tetapi mujur ada Internet yang memudahkan saya dan mereka yang lain berkomunikasi bersama ahli keluarga,” ujar Haji Mat yang berkhidmat di Kuala Mu sejak tahun 1993.

Guru larikan diri
PERSARAAN Haji Mat menyedihkan semua penduduk berikutan kesefahaman dan keakraban mereka begitu utuh.

Pelbagai pengalaman ditimba Haji Mat sepanjang khidmatnya dan rata-ratanya merupakan kenangan indah yang membuatkannya bertambah sayang kepada Kuala Mu.

Namun, sudah tentu ada beberapa kisah pahit yang masih belum luput daripada ingatan, antaranya ialah berdepan kerenah guru-guru yang ditugaskan di kawasan tersebut.

Menurut Haji Mat, ada guru yang melarikan diri pada waktu tengah hari selepas melaporkan diri pada waktu pagi dan ada juga yang hanya mampu bertahan selama seminggu ataupun sebulan sahaja.

Namun baginya, bertugas di Kuala Mu tidak sukar sekiranya seseorang pendidik itu memiliki kekuatan fizikal dan mental sama rata. Paling penting, menurutnya, adalah semangat survival yang tinggi.

Murid-murid Orang Asli di sekolah itu sememangnya istimewa pada pandangan Haji Mat. Walaupun mereka tidak sehebat anak-anak di bandar, namun mereka tidak buta huruf malah amat mendengar kata dan mudah dibentuk.
HAJI MAT (duduk, tiga dari kiri) bergambar kenangan bersama tenaga pengajar di SK Pos Kuala Mu.

“Terdapat beberapa bekas pelajar yang telah berjaya seperti Busu Ngah yang kini bertugas sebagai juruhebah Asyik FM dan Adzlan Pandak yang telah berjaya menjadi seorang guru.

“Melihatkan kejayaan mereka membuatkan saya berasa lapang dan itulah perkara paling menggembirakan dalam hidup saya.

“Saya sayangkan Kuala Mu kerana masyarakat Asli Temiarnya baik dan ramah. Memang sedih untuk bersara kerana semangat guru-guru mendidik anak-anak di sini masih bersama saya,” tutur Haji Mat berbaur sebak dalam ucapan perpisahannya.

Mencuri tumpuan dalam majlis tersebut adalah persembahan kumpulan koir. Dialunkan oleh pelajar-pelajar darjah empat hingga darjah enam sekolah itu, ternyata membuatkan suasana bertukar pilu.

Pelbagai riak emosi terpapar di dalam dewan tersebut saat itu, ada yang melinangkan air mata, ada yang menundukkan wajah dan ada juga yang sekadar menakung air mata tanpa mahu ia menitis ke pipi.

Sifat kebapaan

SIFAT kebapaan Haji Mat membuatkan anak-anak ini mudah mesra dengan guru besar kesayangan mereka itu.

Guru yang bertanggungjawab ke atas persembahan merentap emosi itu, Tarmizi Hassan, 28, menganggap Haji Mat sebagai seorang ketua yang benar-benar mendalami perasaan dan masalah kesemua warga pendidik Kuala Mu.

Mungkin normal bagi seorang ketua untuk membuat segala keputusan tanpa perbincangan anak buah, tetapi tidak bagi Haji Mat. Setiap yang dilakukannya adalah hasil perbincangan dan persefahaman setiap orang di bawahnya.

“Dia tidak pernah anggap diri sebagai seorang ketua tetapi lebih kepada seorang bapa yang prihatin terhadap anak-anaknya.

“Kami tidak merasai jurang guru besar dan guru biasa kerana dia meletakkan dirinya setaraf dengan orang lain,” luah Tarmizi yang telah enam tahun menabur bakti di Kuala Mu.

Begitu juga dengan Guru Kanan Kokurikulum sekolah tersebut, Mohd. Aminudin Rohani, 30, yang menyifatkan Haji Mat sebagai sumber rujukan utama semua orang termasuklah penduduk setempat.

Ujar Aminudin, mengajar di pedalaman tidak mudah dan adakalanya terlintas juga rasa tidak selesa dan putus asa. Namun, insan yang bertanggungjawab membangkitkan semula semangat dirinya dan rakan-rakan lain adalah Haji Mat.


MUAFAKAT penduduk kampung menjayakan majlis tersebut mencerminkan kasih mereka terhadap Haji Mat yang sudah dianggap seperti keluarga.

“Dia tidak hanya memahami anak-anak buahnya, Haji Mat turut disegani penduduk-penduduk kampung ini kerana sifatnya yang ramah dan suka bergaul.

“Kami tidak terkejut, anak-anak di sini rapat dan tidak takut kepadanya disebabkan kerendahan hati serta sifat kebapaan yang dimilikinya,” jelas Aminudin yang mula berkhidmat pada tahun 2002.

Fasih nahasa Temiar

Seorang lagi guru yang telah 11 tahun bersama-sama Haji Mat, Megat Asrul Megat Mohamed Yusof, 34, memberitahu, Haji Mat seorang individu yang tidak pernah marah dan sentiasa tersenyum.

Kelebihan berbahasa Temiar Haji Mat juga membuatkan dia begitu disegani penduduk kampung.

“Masyarakat di sini memang sensitif, jadi bukan sembarangan orang boleh merapati dan meyakinkan mereka.

“Itulah kehebatan Haji Mat kerana dia mampu bergaul mesra dengan penduduk di sini dan kelancarannya berbahasa tempatan banyak membantu kami menjalankan tugas sebagai guru.

“Memang sukar hendak mendapat seorang ketua mirip Haji Mat tetapi biarlah penggantinya seorang yang dapat memahami kehidupan dan perwatakan masyarakat tempat ini,” tutur Guru Kanan Pentadbiran sekolah itu.

sumber - kosmo

Selasa, 27 September 2011

Penggemar ayam goreng

CANTIK dan pintar, wanita ini juga pernah menjadi juara pertandingan tenis.

HANIZA ROS NASARUDDIN, 40, masih dapat mengingati dengan baik kenangan dia berkunjung ke Restoran A&W pada masa kecil. Restoran makanan segera itu terletak di Jalan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur, tidak jauh dari kediaman keluarga Haniza di Segambut.

“Restoran itu adalah francais makanan segera pertama di negara ini. Jadi makan di situ pada awal tahun 1970-an pasti meninggalkan memori yang istimewa,” kata beliau.

Tambah Haniza, makan di situ bukan mengenai menjamu selera semata-mata bahkan telah menjadi aktiviti beliau sekeluarga.

“Bapa akan memimpin tangan saya setiap kali ke sana. Saya sangat seronok dapat makan bersama keluarga,” kenang Haniza, anak sulung daripada empat adik-beradik.

Tiga puluh tahun kemudian, Haniza tidak menyangka restoran berkenaan menjadi sebahagian daripada tugasnya sebagai Pengurus Besar Pembangunan Perniagaan, Kumpulan KUB Malaysia Berhad (KUB).

KUB yang terlibat dalam pelbagai bidang perniagaan membeli francais restoran itu pada tahun 2001.

Menurut Haniza, A&W dibawa masuk ke negara ini oleh keluarga Lie Boff dari Amerika Syarikat pada tahun 1962. Restoran makanan segera lain seperti KFC dan McDonald’s hanya diperkenalkan 10 tahun kemudian.

“Disebabkan pada masa itu tiada persaingan daripada francais lain, A&W menjadi pilihan utama orang ramai khususnya warga kota.

Signatur
MINUMAN Root Beer dan ayam goreng dianggap hidangan signatur A&W.

“Mungkin juga ramai yang tidak tahu, A&W pernah mengedarkan makanan kepada tentera British dan askar Melayu yang bertugas pada penghujung zaman Darurat. Mereka memberi makanan itu secara percuma,” kongsi Haniza yang selesa dipanggil Ros.

Haniza berkata, kekuatan perniagaan A&W sebahagiannya terletak pada kejayaannya mempromosikan minuman Root Beer sebagai tanda dagang restoran itu.

“Root Beer diperkenalkan pada tahun 1974 dan ia kekal sebagai tarikan sehingga ke hari ini. Rasanya pula tidak jauh berbeza,” ujar Haniza yang berpendapat menghasilkan produk signatur merupakan satu strategi yang baik untuk sesuatu perniagaan.

Tambah Haniza, dapat memulakan perniagaan sahaja tidak memadai.

“Pengusaha mesti memikirkan untuk menghasilkan produk yang berkualiti, berbeza dan seterusnya menjadi tanda dagang yang menjadi sebutan ramai,” terang graduan Pengurusan Perniagaan dari Universiti Malaya ini.

Mengambil contoh Restoran A&W, beliau berkata selain Root Beer, ayam goreng A&W juga tidak kurang hebatnya.

Katanya, walaupun ayam goreng dijual di beberapa francais ternama di negara ini, beliau tetap memilih ayam goreng A&W sebagai kegemarannya.

Beliau berpendapat ayam goreng A&W lebih sedap dengan ramuan rempahnya yang unik, garing di luar dan lembap pada sisinya.

Ditanya mengenai makanan lain yang popular di tempat kelahiran, warga kota ini menjawab semua makanan di Kuala Lumpur istimewa. Bagaimanapun, Haniza yang mengaku beliau seorang anak yang manja di rumah, berkata memasak bukanlah hobi beliau.

“Saya anak manja ibu dan bapa. Tetapi saya sangat suka makan masakan ibu, tiada makanan khusus yang saya suka. Cuma makanan yang pedas dengan ramuan cili padi adalah kegemaran saya,” ujarnya.

Pada masa lapang, Haniza suka meluangkan masa bersama ibu bapanya malah menganggap kedua-dua mereka sebagai sahabat terbaik selain sumber kasih sayang yang tidak berbelah bahagi.

Penjual bunga
HANIZA berbincang dengan kakitangannya mengenai rancangan mengembangkan lagi perniagaan KUB.

“Ibu bapa saya insan terbaik buat saya. Mereka tidak pernah merungut sehingga sekarang.

“Walaupun saya boleh dikatakan telah memegang jawatan tinggi, mereka terus menyokong saya untuk lebih berjaya dalam kerjaya,” katanya yang pergi bercuti ke Perth, Australia bersama ibu bapanya pada awal tahun ini.

Pada usia 40 tahun, wanita jelita dan pintar ini hakikatnya masih hidup membujang.

“Saya rasa macam belum bersedia secara mental untuk mendirikan rumah tangga. Tetapi ini tidak bermakna saya memilih pasangan hidup, tidak sama sekali.

“Cuma saya tidak memberi keutamaan untuk memikirkan perkara itu. Buat masa ini itulah pendirian saya. Saya serahkan segalanya pada Tuhan Maha Esa, biar Dia yang menentukan hala tuju hidup saya,” katanya tersenyum.

Haniza sememangnya mempunyai hubungan yang sangat akrab dengan orang tuanya. Menurut Haniza, keputusannya untuk tidak melanjutkan pelajaran ke luar negara demi ibu bapanya adalah keputusan terbaik yang pernah dibuat dalam hidupnya.

“Saya tidak sanggup berpisah dengan mereka,” akui Haniza.

Menurut Haniza, jika tidak memilih kerjaya ini pasti beliau akan membuka bisnes kedai bunga.

“Saya juga seorang penggemar bunga,” katanya yang suka menyanyi, berlakon dan menari semasa di universiti dahulu.

Haniza juga seorang pemain tenis dan pernah menjuarai kategori perseorangan dan beregu wanita sebanyak tiga kali berturut-turut pada kejohanan tenis antara Maktab Rendah Sains Mara.

sumber - kosmo

Tiga dekad bersama rumah api


KETIKA sibuk mengendalikan set penjana elektrik bersama lima pekerja lain di Rumah Api Permatang Sedepa, Sujak Sukimi, 57, dikejutkan dengan jeritan meminta tolong.

Suara-suara ketakutan itu datang dari arah rumah api lama yang terletak kira-kira 200 meter (m) dari situ. Teriakan yang bertalu-talu itu membuatkan Sujak dan petugas laut lain terpaku.

Perasaan ketakutan dan cemas semakin menguasai apabila mereka melihat air tangki yang terletak di puncak menara melimpah keluar. Benar, lokasi antara dua buah rumah api kelihatan dekat. Hakikatnya, untuk menyeberangi samudera Selat Melaka pada jarak yang pendek itu bukan mudah. Apatah lagi jika tiada kenderaan waima bot kecil sekali pun ketika itu.

"Kami hanya dapat perhati dari jauh dan minta mereka bertenang, kami juga tertanya-tanya apa sebenarnya yang sedang berlaku, nak kata laut bergelora tidak juga," kata Sujak mengimbau peristiwa lampau.

Persoalan kepada punca tragedi yang berlaku pada 26 Disember 2004 lalu akhirnya terjawab apabila mereka menonton siaran berita di kaca TV pada malam itu.

"Alangkah terkejutnya kami apabila mendapat tahu tsunami sedang melanda negara dan apa yang berlaku petang itu sebenarnya adalah impak kepada gegaran kuat dari perut bumi laut.

"Kami merasa getarannya, namun Alhamdulillah, kami dan orang-orang di rumah api selamat tapi terus terang kami katakan, kejadian itu membuatkan kami kecut perut," imbau Sujak sambil memandang tepat ke arah rumah api lama yang berusia 137 tahun itu tetapi masih gah di situ.

Rumah api lama itu yang terletak 23 batu nautika dari Pelabuhan Klang kini bakal menjadi salah satu khazanah berharga negara.

Momen itu kata anak kelahiran Labis, Johor itu sudah lama berlalu. Namun Sujak memberitahu, dia tidak berupaya melontar pengalaman itu jauh-jauh meskipun dia akan bersara sebagai penjaga rumah api pada 10 Disember ini.

KERJAYA Sujak sebagai penjaga rumah api bermula apabila dia terbaca iklan jawatan kosong di akhbar Utusan Malaysia berbelas-belas tahun lalu.

Barangkali seperti satu kebetulan, bekas penjaga enjin di Felda Lurah Bilut, Bentong itu adalah individu terakhir digelar penjaga rumah api setelah jawatan itu dipindakan. Kesemua yang bertugas di rumah api selepas ini akan dikenali sebagai Pembantu Laut.

Cara pengendalian

"Saya akan terpisah dengan laut selepas 35 tahun berkhidmat sebagai penjaga di dua buah rumah api berasingan," ujarnya yang pernah ditugaskan menjaga Rumah Api Pulau Angsa, Selangor sebelum berpindah ke Rumah Api Permatang Sedepa atau lebih dikenali sebagai Rumah Api One Fathom Bank (OFB) pada tahun 1987.

Penulis larut mendengar cerita-cerita serius dan lucu Sujak sepanjang dia menjawat jawatan yang sangat jarang diperkatakan orang. Namun, apakah yang mendorong lelaki itu mahu menjadi penjaga rumah api?

"Suatu hari saya terbaca iklan di akhbar Utusan Malaysia yang menawarkan jawatan penjaga rumah api, disebabkan saya ada kelulusan dalam mengendalikan set penjana, saya mohon dan berjaya," katanya ketika kami berada di puncak yang paling tinggi di Rumah Api OFB setinggi 43 meter yang siap pada tahun 1999.
PEMBANTU laut sentiasa melaporkan perkembangan di rumah api dari semasa ke semasa.

Pernah bertugas di rumah api lama sebelum rumah api baru siap, Sujak memberitahu, cara pengendaliannya mempunyai jurang yang sangat besar. Di rumah api lama, kesemua peralatan berfungsi secara manual.

"Pagi-pagi kita akan matikan set penjana selepas 12 jam, lepas itu kita akan periksa enjin, bateri dan minyak hitam. Hari-hari kita akan buat laporan bertulis atau menggunakan pita VHS," katanya.

Selari dengan kecanggihan teknologi, rumah api yang baharu berfungsi secara automatik.

Jika dulu, seramai enam anggota Jabatan Laut Malaysia bertugas dan menetap selama sebulan lamanya di rumah api. Namun sejak tahun 1999, masanya dipendekkan kepada 10 hari dan hanya dua petugas saja ditempatkan.

Kesan cuaca

Namun, penceritaan tentang praktis pada era dahulu membuatkan kami ketawa terbahak-bahak. "Sama ada awak percaya atau tidak, dulu setiap hari kami kena kira berapa biji kapal yang lalu siang dan malam. Biasanya, dalam sehari, purata 250 kapal akan melalui Selat Melaka," ujarnya.

RUMAH Api One Fathom Bank penting bagi ahli pelayaran, jurumudi termasuk nakhoda kapal yang melalui Selat Melaka belayar dan mendarat dengan selamat.

Di rumah api lama, kesan bahang akibat cuaca panas sangat ketara. Impak daripada itu, mereka semua terpaksa bekerja dan tidur dalam keadaan tidak berpakaian.

"Memang lucu kalau dikenangkan kisah waktu dulu, kita pun tiada bilik, suasana tempat tidur kami pun macam wad hospital, bila hujan kita terpaksa beralih-alih tempat.

"Ada lagi perkara lucu, semasa kami sedang memasak, tiba-tiba satu batu besar jatuh dan masuk dalam kuali dan sebab itu kami rasa rumah api baharu perlu dibina," ujarnya.

Sujak mengaku, sepanjang hampir tiga dekad, dia telah mengaut pelbagai pengalaman unik bertugas di tengah-tengah lautan yang tidak dihuni oleh manusia.

Katanya, beliau kerap didatangi oleh orang asing yang tidak diketahui latar belakangnya.

"Di rumah api ini biasanya orang datang minta bantuan air minuman. Sama ada dia baik atau jahat, lanun atau nelayan, itu menjadi tanggungjawab kita untuk bantu," ujar Sujak.

Tidakkah wujud perasaan gentar kalau-kalau mereka dirompak? Balas lelaki itu : "Hal itu tak pernah berlaku dan kita sebenarnya lagi suka orang datang sebab kita jarang jumpa orang, mereka pun kadang-kadang bagi kita makanan."



RUMAH api dilengkapi dengan pelbagai prasarana seperti bilik rehat untuk para tetamu.

Sujak galak bercerita. Katanya, untuk mengaktifkan suasana kadangkala mereka berkomunikasi dengan kapal-kapal dagang dari Indonesia atau dari negara lain. Lelaki yang masih tegap dan sihat tubuh badan juga pernah 'ditegur' oleh helikopter yang berlegar-legar di udara.

Kesempatan berada di puncak tertinggi, membolehkan penulis dan jurufoto, Amin Farij Hasan menikmati panorama laut yang terbentang luas. Namun, mata kami terfokus pada serpihan kapal tenggelam yang pasti ada cerita di sebaliknya.

"Dulu ada kapal yang bawa kira-kira 80 orang penumpang karam dan kemudian beberapa tahun lepas itu, sebuah kapal dari Sri Lanka yang bawa kayu-kayan hampir nak langgar rumah api kita.

"Tapi atas kebijaksanaan nakhodanya, mereka mengarah kapal dan melanggar kapal karam di situ, kiranya ada dua peristiwa di lokasi yang sama," katanya yang juga pernah menyelamatkan orang hanyut suatu ketika dulu.

Berada selama sebulan dan kemudian 10 hari dalam satu-satu masa di Rumah Api OFB memungkinkan pelbagai risiko perlu dihadapi. Barangkali yang mana satu penyeludup atau yang mana satu kapal haram mudah ditelahnya.

Sujak mengiyakan kenyataan itu. Bukan untuk membangga diri tetapi lelaki ini memberitahu, anak-anak kapal luar atau tempatan sangat menghormati petugas di rumah api.

Pelbagai infrastruktur
UNTUK sampai ke puncak tertinggi Rumah Api One Fanthom Bank (OFB), para pekerja perlu mendaki tangga berputar setinggi 43 meter.
"Selain penting sebagai panduan kepada kapal untuk elak kapal terkandas di kawasan air cetek atau batu karang, kita juga banyak berkorban, kita tinggalkan keluarga dan terpinggir dari dunia luar," ujarnya.

Bagaimanakah caranya mereka menguruskan makan minum? "Di tempat lama, kami ada tukang masak tapi sekarang semua masak sendiri. Jadi, kita akan bawa bekalan bahan mentah dari darat dan ikan pula, kita pancing saja di sini."

Rumah api di situ jauh lebih selesa. Pelbagai infrastruktur tersedia seperti tujuh buah bilik, surau, bilik mandi termasuk dapur dan ruang tamu.

Ketika menyusur balik ke Pelabuhan Klang menaiki Kapal Al-Debaran yang dipandu oleh Kapten Isman Sibon, Sujak ditanya tentang kejadian mistik yang sering diperkatakan di rumah api.

Daripada riak wajahnya dia seperti menyembunyikan sesuatu. Lelaki ini hanya berkata: "Yang dahsyat tak dalah, cuma dapat panggilan misteri berkali-kali. Namun yang penting kerja di sini, mulut jangan celupar."

Sujak dan samudera sememangnya sudah akrab. Sayangnya, anak-anaknya seperti menjauhkan diri dengan dunia lautan.

"Tak mengapalah, bagi saya, hanya angin laut saja dapat menenangkan jiwa dan relung hati saya," ujarnya.

sumber - kosmo

Lagi kereta Nano terbakar


GAMBAR fail menunjukkan sebuah kereta Nano, keluaran Tata Motors terbakar di Mumbai, India pada 21 Mac 2010.

NEW DELHI - Pengeluar kenderaan India, Tata Motors mengarahkan satu siasatan dibuat semalam selepas sebuah lagi kereta kompak buatannya, Tata Nano yang dilabel kereta termurah di dunia terbakar secara tiba-tiba.

Dipuji pada 2008 sebagai kereta pencetus revolusi pengangkutan di India, penjualan kereta Nano mengalami kemerosotan ekoran kebimbangan berhubung tahap keselamatan kenderaan itu, masalah pengeluaran serta kelembapan dalam pertumbuhan ekonomi.

"Sebuah kereta Nano terbakar di sini kelmarin. Kami telah menghantar pasukan jurutera untuk melakukan siasatan. Kami memerlukan masa untuk menyiasat kes berkenaan," kata jurucakap Tata Motor, Debasis Ray.

Menurutnya, pengeluar kereta berkenaan akan menghubungi pemilik kereta terbabit.

Terdahulu, akhbar tempatan The Times of India melaporkan bahawa dua adik beradik lelaki sempat melarikan diri selepas kereta terbabit tiba-tiba terbakar.

Pada tahun lalu, Tata Motor terpaksa menawarkan peningkatan ciri keselamatan percuma selepas beberapa kereta Nano terbakar dalam pelbagai insiden tetapi firma itu tetap bertegas bahawa kereta berkenaan tidak mengalami masalah.

Model asas kereta Nano dijual pada harga semurah AS$2,500 (RM7,956). - AFP

sumber - kosmo

Perubatan Islam kian popular


BEBERAPA penduduk membeli ubat herba di Klinik Herbal Insani di pinggir Jakarta pada 20 Ogos lalu.

JAKARTA- Semakin ramai orang Islam di rantau ini tidak lagi memilih perubatan moden, sebaliknya beralih kepada perubatan al-Tibb al-Nawabi atau perubatan cara Nabi.

Perubatan tersebut dikatakan menggunakan ayat-ayat al-Quran dan herba semula jadi tradisional.

"Saya dengar ramai yang telah sembuh. Jadi, saya berharap Allah akan membantu saya," kata seorang wanita yang mengalami masalah sista ovari dan gangguan makhluk halus, Suratmi.

Dia yang mendapatkan rawatan di sebuah klinik di Jakarta menyatakan sakit perutnya itu sudah semakin reda.

Di Indonesia, perubatan Islam sering dikaitkan dengan golongan fundamentalis yang mendakwa perubatan Barat sebagai racun kepada orang Islam dan ada ubat diperbuat daripada babi.

Justeru, terdapat ahli-ahli kumpulan pengganas yang terlibat dalam perubatan Islam dengan bertindak menjadi bomoh atau penjual.

Sementara itu, segelintir klinik digunakan sebagai tempat merekrut ahli baharu.

Namun, kebanyakan pesakit yang datang untuk mendapatkan rawatan terdiri daripada mereka yang berfahaman sederhana.

"Perubatan Islam membawa mesej bahawa dengan mengambilnya, anda memperkuatkan kepercayaan, manakala keuntungannya memanfaatkan orang Islam," kata Sidney Jones, daripada Kumpulan Krisis Antarabangsa yang pakar mengenai Islam di Asia Tenggara.

Perubatan Islam, produk penjagaan diri dan kecantikan telah menjadi perniagaan besar memandangkan pelanggan di Asia Tenggara sahaja mencecah 250 juta orang.

Misalnya, Siwak-F yang turut dieksport ke Asia Barat dikatakan sebagai ubat gigi yang seperti pernah digunakan oleh Nabi suatu ketika dahulu.

"Kami menggunakan ubat-ubatan yang terbukti keberkesanannya, ditambah dengan keimanan kepada Allah," kata Pengarah Hospital Al-Islam di Kuala Lumpur, Dr. Ishak Mas'ud.

Kos di hospital itu adalah 20 hingga 30 peratus lebih rendah daripada hospital biasa. - AP

sumber - kosmo

Isnin, 26 September 2011

Macam masak dodol


BERJALAN di dalam atmosfera panas terik dengan bahang matahari yang menyengat kulit, secara automatik tekak akan terasa kering.

Saat itu, terlintas di kepala, tiada minuman penghilang dahaga yang dapat menandingi keenakan semangkuk cendol.

Alangkah segarnya jika sagatan ais yang diperisakan dengan santan berkrim dan manisan gula melaka larut membasahi tekak.

Biasa dihidangkan di dalam mangkuk, antara campuran wajib pencuci mulut ini ialah doh seakan-akan mi yang berwarna hijau dipanggil cendol, santan kelapa dan gula melaka.

Untuk menambah kesegaran hidangan, ketulan besar ais yang telah dimesin halus dicampurkan sama.

Boleh dimakan begitu sahaja, cendol juga enak dinikmati bersama kacang merah, pulut, tapai, jagung, gula durian, buah enau, gula kundur dan pelbagai jenis jeli sebagai variasi.

Menurut pengamatan penulis, yang juga peminat cendol, antara lokasi terbaik untuk menikmati cendol di Lembah Klang ialah SS15 di Subang Jaya, Seksyen 17 dan Jalan Gasing di Petaling Jaya, Seksyen 16 di Shah Alam, Jalan Kolam Ayer di Ampang dan Jalan Bangsar.

Tidak ketinggalan, cendol Restoran Wahab yang popular di Setapak, Kuala Lumpur.

Berkesempatan berkunjung ke Restoran Wahab yang dibuka dari pukul 10 pagi hingga 1 pagi, penulis sempat mengorek resipi kelazatan cendol di situ.

Pekat
PELANGGAN tidak putus mengunjungi gerai Ishak yang terletak di Behrang Stesen, Tanjung Malim, Perak untuk menikmati cendol.

Mohd. Reza yang sudah tujuh tahun mengambil alih perniagaan daripada bapanya, Abdul Wahab Mohd. Ismail berkata, kepekatan gula melaka dan kesegaran santan menjadi kunci utama kesedapan cendol.

"Rasa cendol ditentukan oleh air gula yang pekat dan lemak manis santan yang diperoleh daripada kelapa muda," katanya.

Menarik tentang perniagaan cendolnya, Reza menjelaskan, ia dimulakan oleh bapanya kira-kira 25 tahun lalu.

"Daripada beca kepada van, kini kami memiliki lot perniagaan sendiri di sini.

"Ia memberi peluang kepada semua orang untuk menikmati cendol, bukan sahaja pada waktu siang, tetapi juga waktu malam," katanya.

Biarpun menawarkan pelbagai jenis cendol antaranya cendol pulut, jagung manis, kacang merah, tapai, cincau, bandung, sagu, barli dan aiskrim, cendol asli Wahab masih menjadi kegemaran ramai.

Baru-baru ini pula, Jurnal berkunjung ke Behrang, yang terletak di sempadan Selangor dan Perak untuk melihat sendiri proses cendol dihasilkan.

Di situ, kami menemui seorang pengusaha gerai makanan selera utara, Ishak Ahmad, 45.

Dia yang berniaga di gerai makanan di Behrang Stesen, Tanjung Malim, Perak, sudah 14 tahun berniaga cendol.


Bermula dari bawah pokok mangga, sekarang dia mempunyai satu lot kedai yang tidak jauh dari tapak lama.

"Saya jual cendol yang dibuat sendiri di rumah. Dulu sebelum ada kuali dan mesin, saya hanya buat untuk dimakan sendiri.

"Kalau ada orang tempah untuk majlis keramaian, jarang saya ambil sebab kerjanya berat. Takut saya tidak mampu penuhi permintaan pelanggan," ujarnya.

Menggunakan sepenuhnya resipi milik arwah ibunya, Ishak memberitahu, proses menghasilkan cendol tidak sesukar mana.

"Apa yang penting, sukatan perlu betul dan tepung dimasak sehingga matang. Jika tidak cendol tidak akan menjadi.

"Kalau menjadi pun, ia tidak mampu bertahan lebih daripada dua hari," katanya yang sudah hampir tiga tahun menggunakan kaedah moden dalam menghasilkan mi cendol.

Sebelum ini, Ishak dibantu isteri, Raziah Mat Ali, 45, serta anak-anaknya memasak cendol.

"Membuat cendol sama seperti memasak dodol. Bahan adunan yang dicampur dan digaul sebati akan dimasak sehingga menjadi doh yang pekat dan berkilat.

"Kalau guna cara lama, saya perlu mengacau kawah cendol selama lebih kurang sejam dengan api sederhana.

"Kawah tidak boleh ditinggalkan dan adunan mesti sentiasa dikacau bagi mengelakkan kerak terhasil di bahagian bawah," jelasnya yang turut memberi kepercayaan kepada isteri dan anak-anaknya untuk memasak cendol sekiranya dia sibuk di gerai.

Tahan empat hari
Menggunakan tepung beras sebagai asas doh, Ishak turut memasukkan tepung jagung ke dalam periuk serba guna yang disumbangkan oleh Jabatan Pertanian Hulu Selangor kepadanya pada tahun 2009.

"Tujuan tepung jagung digunakan ialah untuk mengilatkannya," kata anak kelahiran Sik, Kedah ini.

Selepas itu, Ishak mencampurkan satu jag air perahan daun pandan yang telah dibiarkan semalaman.

"Jangan gunakan air pandan yang baru diperah airnya untuk membuat cendol. Nanti baunya hilang ditelan kapur," beritahunya sambil memasukkan separuh bekas kapur masak ke dalam adunan sebagai fungsi pengentalan.

Setelah semua bahan siap dimasukkan, Ishak menambah sedikit air dan mengadun tepung sehingga sebati menggunakan sarung tangan getah bagi memastikan tiada tepung yang berketul.

Apabila dia sudah berpuas hati dengan kesebatian dan warna adunan, barulah Ishak memasak adunan selama sejam di dalam periuk yang sama.

Bilah-bilah kipas yang ada di tengah-tengah periuk mula mengacau adunan sehingga ia mengental sedikit demi sedikit.

"Memandangkan periuk ini boleh ditetapkan masanya, saya tidak perlu menunggunya seperti dulu.

"Biasanya selepas setengah jam, baru saya tinjau untuk memastikan sama ada perlu ditambah air atau tidak.

"Ibu saya pernah berpesan, jangan terus masukkan air yang banyak ke dalam adunan sebaliknya masukkan sedikit demi sedikit.

"Ini penting bagi mengelakkan cendol menjadi cair," katanya yang terkenal sebagai pembuat cendol di sekitar Hulu Selangor dan Tanjung Malim.



Ditanya tentang ketahanan cendol yang dihasilkan, Ishak menjawab, ia boleh tahan selama empat hari sahaja.

"Saya tidak gunakan bahan pengawet. Siap dimasak perlu terus dimakan.

"Kalau disimpan di ruang sejuk dingin, ia boleh tahan empat hari tetapi jangan pula dimasukkan ke ruang sejuk beku, nanti cendol akan rasa seperti span apabila dikunyah," katanya yang turut membekalkan cendol mentah untuk pasaran sekitar Tanjung Malim.

Selepas sejam, adunan yang sudah mengental segera dialihkan ke mesin acuan cendol.

Dari atas, mesin tersebut akan menekan adunan nanti dan mengeluarkan rantaian mi cendol yang terus memasuki bekas berisi air di bawahnya.

"Proses ini perlu dilakukan segera, jika tidak tepung akan mengeras," kata Ishak yang sebelum ini menggunakan periuk yang ditebuk dengan paku sebagai acuan.

Siap mi cendol diproses, Ishak beralih pula ke periuk berisi air gula yang tersedia di sebelahnya.

Air gula yang menggunakan gula pasir dan gula melaka itu turut dicampur sedikit dengan gula enau untuk menambahkan kesedapannya.

"Air gula yang sedap adalah rahsia keenakan cendol. Saya lebih suka menyediakan air gula yang pekat dan tidak terlalu manis untuk pelanggan saya," katanya.

sumber-kosmo

Perkahwinan diraja Bhutan


KELZANG CHODEN bersemangat menyiapkan kira, pakaian tradisional rakyat Bhutan di Thimphu.

BEBERAPA penenun pakaian diraja Bhutan kelihatan begitu bersemangat menjalankan tugas masing-masing menjelang perkahwinan raja muda negara pergunungan Himalaya itu yang akan berlangsung dalam majlis berkonsep alam pari-pari bulan depan.

Raja Muda Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, 31, yang mendapat pendidikan di Universiti Oxford dan merupakan peminat fanatik aktiviti basikal gunung akan melangsungkan perkahwinan dengan seorang pelajar daripada golongan kebanyakan, Jetsun Pema pada 13 Oktober ini.

Raja Wangchuck telah dinobatkan pada tahun 2008, sewaktu permulaan kerajaan demokrasi di negara yang majoriti penduduknya beragama Buddha itu.

Walaupun penganjur telah berjanji untuk mengadakan majlis yang sederhana, seiring kesederhanaan imej keluarga diraja itu, golongan rakyat Bhutan kini berusaha menyiapkan diri untuk meraikan majlis penuh bersejarah itu.

Di dalam apartmen di bandar Thimphu, seorang penenun, Kelzang Choden bersama ibunya pantas menyiapkan sepasang pakaian istimewa untuk bakal permaisuri mereka. Ia adalah sepersalinan pakaian halus bercorak geometri yang ditenun dengan benang berwarna emas dan kuning.

"Permaisuri akan memakai persalinan ini mengikut elemen yang ada dalam dirinya. Terdapat lima elemen dalam budaya kami. Sebagai contoh, warna merah melambangkan api manakala bumi diwakili warna kuning.

"Bumi merupakan elemen bakal permaisuri kami. Jadi, sudah tentu kuning adalah warna paling sesuai," terang Choden.

Pema, 21, telah memesan puluhan helai kira iaitu sejenis pakaian kebangsaan elegan untuk wanita yang diperbuat daripada sutera mentah. Pakaian itu mengambil masa berbulan-bulan untuk disiapkan dan menelan belanja sehingga AS$3,000 (RM9,344).
DUA orang wanita yang bekerja di sebuah kedai kasut tradisional tekun melakukan tugas mereka.

Keadaan itu menjadikan beberapa penenun terkenal di Bhutan bersaing sengit untuk mendapat penghormatan dengan pemilihan pakaian yang ditenun mereka pada hari perkahwinan pasangan diraja tersebut.

"Ia akan menjadi keistimewaan paling besar bagi kami," kata Choden sambil tersenyum lebar.

Ibu Choden, Kuenzang Wangmo, telah mereka bentuk pakaian untuk raja sebelum ini dan empat isteri baginda termasuk adik bongsu Raja Wangchuck.

Lokasi terpinggir

Bhutan yang dikenali melalui doktrin pembangunan ekonomi yang disebut Kebahagiaan Kebangsaan Kasar untuk mengukur kesejahteraan dan pembangunan rakyatnya, merupakan salah satu lokasi terpencil di dunia.

Ia tidak mempunyai jalan raya atau mata wang sehingga tahun 1960-an. Televisyen hanya dibenarkan pada tahun 1999 dan rakyatnya terus menahan diri daripada membenarkan pelancongan secara besar-besaran.

Sebaliknya mereka lebih suka membuka akses hanya kepada kumpulan-kumpulan kecil yang dianjurkan pengunjung mewah.

Majlis perkahwinan utama akan berlangsung di dalam kubu dan biara yang menakjubkan di bandar Punakha. Ia terletak di sebuah lembah curam dengan pertemuan dua aliran sungai di kawasan pergunungan.

Bangunan gergasi yang boleh diakses melalui jambatan pejalan kaki yang halus dan dihias indah dengan lukisan dinding serta ukiran menarik. Kerja-kerja membuat pelbagai persiapan untuk majlis itu kini sedang rancak dilaksanakan.

"Raja kami begitu konsisten agar majlis yang dianjurkan haruslah bersifat sederhana dan tradisional. Itu adalah cara baginda mempraktikkan kehidupannya.

"Baginda juga tidak pernah meminta sesuatu yang bersifat ekstravaganza. Malah, tiada keluarga diraja asing atau ketua-ketua negara dijemput untuk perkahwinan tersebut," ujar jurucakap diraja, Dorji Wangchuck.

PEREKA pakaian diraja, Kuenzang Wangmo sedang menenun benang untuk dijadikan pakaian.

Tambah Dorji, situasi itu menjadikan ia begitu berbeza dengan perkahwinan diraja Britain di antara Putera William dan Kate Middleton yang berlangsung April lalu di London.

Raja Wangchuck merupakan seorang pemain bola keranjang dan peminat Elvis Presley. Baginda merupakan generasi keempat dalam keluarganya yang telah memerintah Bhutan sejak tahun 1907 apabila keluarga diraja mengambil alih dan membawa kestabilan kepada negara yang sebelum itu dilanda peperangan.

Kehidupan raja juga bukan di istana, sebaliknya di rumah jenis kotej di Thimphu. Keluarga diraja kesayangan rakyat itu terkenal kerana gemar menjemput tetamu untuk jamuan teh. Antara tetamu yang terbaharu ialah ahli-ahli kelab mengangkat berat Thimphu.

Pakaian tradisional

Sambutan utama akan berlangsung di ibu negara Bhutan pada 16 Oktober nanti. Rakyat dan orang awam berpeluang untuk melihat pasangan pengantin diraja itu dalam satu majlis di stadium bandar tersebut.

Antara aktiviti yang akan berlangsung seperti tarian dan muzik tradisional yang pasti mempesonakan penonton. Menariknya, rakyat Bhutan juga boleh melibatkan diri dalam persembahan tersebut sambil memakai pakaian tradisional terbaik yang wajib dipakai di pejabat-pejabat kerajaan.

Disebabkan itu, kedai-kedai menenun pakaian menerima banyak pesanan dari golongan kebanyakan yang mahu menyertai kemeriahan majlis itu kelak.

Ini termasuklah perniagaan The Traditional Boot House sejurus Raja Wangchuck mengumumkan perkahwinannya pada bulan Mei lalu.

"Kami terpaksa bekerja lebih masa bermula pukul 9 pagi hingga 10 malam untuk menyiapkan pesanan yang begitu banyak untuk majlis penuh istimewa ini," kata pengurusnya, Tshering Tobgay. - AFP

sumber-kosmo

Kapal selam buatan kayu ditemui


AFP
KAPAL selam buatan sendiri yang dtemui pada Jumaat lalu dipindahkan dari pelabuhan Buenaventura, Colombia pada Sabtu lalu.

MAYORQUIN - Polis di barat daya Colombia merampas sebuah kapal selam buatan sendiri dekat pelabuhan Buenaventura, pada Jumaat lalu.

Kapal selam yang dirampas itu adalah milik kumpulan pemberontak komunis, Pasukan Bersenjata Revolusi Barisan Ke-29 (FARC).

Pihak berkuasa Colombia menyatakan bahawa kapal selam itu mungkin digunakan untuk membawa tujuh tan kokain secara haram ke pelabuhan-pelabuhan di Amerika Tengah.
REUTER SEORANG anggota polis memeriksa sebuah kapal selam buatan sendiri dekat pelabuhan Buenaventura, Colombia pada Jumaat lalu.

Menurut seorang pegawai polis, Jeneral Luis Alberto Perez Alvarado, kapal selam itu kemungkinan salah sebuah yang terbesar pernah dirampas oleh pihak berkuasa sejak beberapa bulan lalu.

Menurutnya, kapal selam itu masih belum membuat selaman yang pertama.

Kapal selam itu sepanjang 16 meter dan diperbuat daripada kayu dan gentian kaca.

Ia boleh membawa sehingga 10 tan dadah kokain dan lima orang anak kapal.

- Agensi

sumber-kosmo

Khamis, 22 September 2011

Petani China Cipta Jentera Terbang


BEIJING – Seorang petani tempatan, Shu Mansheng mencipta sebuah jentera terbang buatan sendiri di rumahnya di Dashu, pinggir Wuhan, China.

Jentera yang diciptanya itu mempunyai besi di sekelilingnya.

Kos untuk membina jentera itu ialah AS$3,135 (RM9,804) yang merupakan model yang kelima dibuat oleh Mansheng.

Diameter jentera itu ialah 5.5 meter dan dijana dengan lapan enjin motosikal.

Petani itu mencipta jentera tersebut yang boleh bergerak ke udara kira-kira satu meter dari tanah dalam satu ujian penerbangan baru-baru ini. – Reuters

Sumber-Kosmo

Denda Pelanggan Tak Habis Baki Makanan


RIYADH – Sebuah restoran di Arab Saudi mendenda pelanggan mereka yang memesan makanan yang berlebihan tetapi gagal untuk menghabiskannya.

Semenjak pendekatan tersebut dilakukan, beberapa pelanggan di Restoran Marmar di Damman itu telah dikenakan bayaran mengikut jumlah baki makanan yang tertinggal di dalam pinggan mereka.

Tujuan utama caj tersebut dilakukan adalah untuk mengurangkan pembaziran dan menghalang pelanggan daripada memesan makanan secara berlebihan.

Pemilik restoran itu, Fahad Al Anezi berkata, denda tersebut amat penting kerana ramai pelanggannya yang memesan makanan dalam jumlah yang besar hanya untuk menarik perhatian dan menunjukkan status sosial mereka.

Menurutnya, maklum balas terhadap denda caj tersebut memberi impak positif sejak ia diperkenalkan namun dia tidak memberitahu apa yang akan dilakukan ke atas wang caj yang dikenakan itu. – Agensi

sumber-kosmo

Industri pengkebumian lumayan di Jepun

Seorang pekerja membetulkan deretan keranda yang telah habis ditempah di Hotel Lastel.

Sesiapapun jika melintas Hotel Lastel yang terletak di hadapan sebuah kedai mi di pinggir bandar Yokohama, di selatan Tokyo, Jepun, memang sukar untuk membezakan perkhidmatannya dengan tempat penginapan lain.

Maka tidak hairanlah sering ada pasangan kekasih yang tersasar lalu terus menuju masuk untuk menyewa bilik di hotel itu.

Hakikatnya, hotel milik Hisayoshi Teramura itu tidak menyediakan bilik untuk pasangan kekasih memadu cinta atau kepada pengembara untuk melepaskan penat dan lelah.

Teramura, 71, memberitahu, kakitangannya sudah biasa dengan gelagat pasangan kekasih di mana mereka hanya akan menjelaskan bahawa hotel tersebut cuma menyediakan bilik dingin beku.

Pelik tetapi benar. Sebenarnya bangunan hotel dengan jubin warna putih dan kelabu itu cuma memberikan khidmat kepada orang ramai untuk menyimpan mayat ahli keluarga mereka yang meninggal dunia sementara menunggu giliran dibakar.

"Sekarang ini ada 18 mayat sedang menjadi 'tetamu' di hotel ini. Mayat tersebut disimpan dalam keranda yang dilengkapi dengan penghawa dingin,'' kata Teramura.

Setakat ini kadar sewa untuk sehari bagi setiap mayat di Hotel Lastel ialah 12,000 Yen (RM392).

Biasanya perniagaan yang berkaitan kematian sukar untuk berjaya termasuk di Jepun. Tetapi individu seperti Teramura boleh dijadikan contoh kerana berani mencuba sesuatu yang baru.

Dengan angka kematian yang semakin meningkat di Jepun telah membuka peluang kepada lelaki itu menjadikannya sebagai perniagaan yang menguntungkan.

Ini memandangkan pada tahun 2010 sahaja, angka kematian rakyat Jepun berjumlah 1.2 juta setahun atau 0.95 peratus. Ia jauh lebih tinggi daripada purata kematian di seluruh dunia termasuk Amerika Syarikat (AS) yang hanya pada tahap 0.84 peratus sahaja.

Yang menariknya untuk menceburkan diri dalam industri ini tidak sukar kerana tidak perlu mengambil lesen atau sebarang kelayakan.

Pengarah bagi sebuah syarikat urusan pengkebumian hanya memerlukan pejabat dan telefon.

Bunga atau keranda mudah untuk dibeli manakala dewan, kereta jenazah, rahib pula senang untuk disewa.

Berbanding di AS di mana usahawan pengkebumian perlu memiliki pengalaman sekurang-kurangnya tiga tahun sebelum layak diberikan lesen.

Berdasarkan tinjauan Kementerian Perdagangan Ekonomi dan Industri Jepun (METI), terdapat 2,796 syarikat mengendalikan industri pengkebumian di mana satu pertiganya telah menjalankan perniagaan itu lebih dari sedekad.

Perniagaan itu menjadi semakin berkembang luas di mana turut menarik pengusaha yang jujur yang sanggup mengenepikan reputasi diri.

"Biasanya ahli keluarga si mati menyerahkan segala yang berkaitan dengan urusan pengkebumian kepada syarikat yang diupah.

"Sekalipun mampu meraih keuntungan secara tunai, masih timbul beberapa masalah. Namun ia tetap menjadi tarikan kepada pihak tertentu untuk terus menjalankan perniagaan ini,'' kata salah seorang pengusaha dalam industri itu.

"Tempat yang paling mudah dan sesuai untuk broker menjual perniagaan pengkebumian ini adalah di hospital,'' kata seorang lagi pengarah syarikat berkenaan yang enggan dikenali.

Pembabitan mereka sebenarnya telah membawa keuntungan berjumlah jutaan dolar.

Bagaimanapun untuk menentukan sejauh mana industri itu akan terus mampu berkembang dengan baik sukar diramalkan .

Kenyataan oleh METI, pada tahun 2005 sahaja sebanyak 4,107 syarikat pengkebumian telah didaftarkan dan menawarkan pekerjaan kepada 49, 079 orang.

Jumlah itu terus meningkat pada 2006 kepada 6,606 syarikat dan telah membantu mewujudkan tenaga kerja untuk 72,046 orang.

Pengawai METI yang bertanggungjawab bagi pengumpulan hasil kajian tersebut, Yoshiatsu Mitsuhashi berkata, peningkatan itu mungkin disebabkan kementerian telah mengubah cara mengumpul data.

"Kemungkinan ini menjadikan jumlah pengusaha bidang ini meningkat tanpa pengetahuan kami,'' tambahnya.

Sementara itu, Institut Penyelidikan Yano yang terletak di Tokyo juga menjelaskan, kebanyakan syarikat pengkebumian yang telah berjaya ini kemungkinan telah dikendalikan oleh bekas perunding perkahwinan.

Usahawan ini berjaya memberikan respons terhadap permintaan yang semakin meningkat ini dengan jumlah perbelanjaan yang terhad.

Yano juga menjangka pasaran pengkebumian akan meningkat 1.96 trillion Yen menjelang 2015.

Ini berdasarkan kepada kadar kematian di Jepun yang naik mendadak apabila pada tahun lalu sahaja jumlahnya melebihi 55,000 orang berbanding sedekad sebelumnya hanya 23,000 orang mati setiap tahun.

Dijangka angka kematian juga akan meningkat kepada 1.66 juta pada tahun 2040 memandangkan sejumlah besar kadar kelahiran generasi yang meningkat itu makin lupus.

Selain itu populasi di Jepun dijangka menurun kepada 20 juta orang kerana kadar kematian disebabkan peperangan atau kebuluran berkurangan.

Sekalipun masih dibelenggu dengan masalah ekonomi, rakyat Jepun tetap mengutamakan tradisi bagi upacara pengkebumian yang biasanya mencecah 1.2 juta Yen.

Perbelanjaan ini meliputi pembelian bunga-bungaan, bekas abu mayat, keranda dan lain-lain yang berkaitan dengan upacara pengkebumian.

Oleh itu tidak hairanlah untuk keseluruhan upacara pengkebumian setiap rakyat Jepun mencecah RM52.2 juta setahun di mana jumlah ini dua kali ganda lebih tinggi daripada rakyat Amerika.

"Jumlah untuk upacara pengkebumian sebenarnya telah melonjak dengan mendadak di pasaran,'' kata Teramura yang turut memiliki tanah perkuburan di bawah syarikat Nichiryoku sejak 45 tahun lalu.

Sumber-Utusan

Belalang padi jadi hidangan eksotik


SELAIN digoreng, belalang padi juga dikatakan lebih enak jika dimasak kerutuk dan dinikmati bersama nasi. - Gambar hiasan
PASIR PUTEH - Biarpun dilabel sebagai serangga perosak tanaman padi, belalang sebenarnya berpotensi besar untuk dikomersialkan sebagai salah satu makanan eksotik di negara ini kerana kelazatannya.

Seorang peniaga bekalan makanan harian di Pasar Besar Pasir Puteh, Bidah Abdullah, 59, berkata, belalang padi memiliki keistimewaan tersendiri dan menjadi antara pilihan wajib peniaga untuk diniagakan menjelang Ogos sehingga Oktober setiap tahun kerana permintaan yang tinggi.

"Sejak berniaga lebih 20 tahun lalu, saya sering ambil peluang menjual belalang padi dan ia memang mendapat sambutan ramai penggemarnya," katanya di sini semalam.

Katanya, dia mendapatkan bekalan belalang padi daripada pemburu serangga berkenaan dengan harga RM25 untuk sekilogram.

"Saya kemudian menjualnya RM30 sekilogram, walaupun harganya agak mahal dan kadangkala tidak memberi pulangan modal, saya tetap menjualnya kerana ia antara makanan tradisi suatu ketika dahulu yang wajar diperkenalkan kepada generasi muda," katanya.

Sementara itu, seorang penggemar belalang padi, Hasnah Aziz, 59, berkata, dia dan keluarganya tidak melepaskan peluang untuk membeli belalang padi setiap kali ia dijual di pasar.

"Rasanya enak dan lemak terutama apabila digoreng, lebih sedap jika dimasak kerutuk dan dinikmati bersama nasi.

"Bagaimanapun, sebelum memasak belalang, saya akan membuang kotoran, sayap dan kakinya. Pada kaki belalang terdapat duri-duri tajam yang boleh menyebabkannya tersangkut di kerongkong sewaktu kita memakannya," katanya. - Bernama

sumber-kosmo

Ferrari pertama pacuan empat roda


PELUMBA kereta Itali, Giancarlo Fisichela berdiri di tepi kereta Ferrari Four di bilik pameran syarikat tersebut di Bucharest, Romania kelmarin.

BUCHAREST - Model kereta Ferrari pertama yang menggunakan sistem pacuan semua roda diperkenalkan secara rasmi di Romania kelmarin.

Selepas ia dilancarkan kepada umum oleh Duta Itali di Romania, Mario Cospito baru-baru ini, pengedar model Ferrari Four (FF) itu menerima enam tempahan daripada beberapa ahli perniagaan tempatan.

Ferrari FF dijana enjin V12 dengan 660 kuasa kuda (bhp) yang mampu memecut kereta sport itu daripada 0 hingga 100 kilometer sejam (km/j) dalam masa cuma 3.7 saat.

Dilengkapi sistem brek terkini, ia berhenti dalam jarak cuma 35 meter apabila pemandu menekan brek pada kelajuan 100 km/j.

Harga kereta sport canggih itu bermula daripada 220,000 euro (RM941,531) tanpa sistem injap VAT. - Agensi

sumber-kosmo

Selasa, 20 September 2011

Rasa manis sebenar nangka madu


Francis Choy (kiri) bersama Adnan Lee melihat buah nangka madu yang baru dipetik dari ladangnya di Bidor, Perak.
CELUP gula? Mana ada saya celup gula, nangka ini saya petik terus dari ladang. Kalau encik tidak percaya, ambil buah ini bawa ke makmal, uji jika saya ada letak gula.

"Saya memang belajar tidak tinggi encik, namun bagi saya berniaga biar jujur," ujar Uncle Jack sambil menahan marah.

Bersungguh-sungguh beliau bertegang urat menerangkan buah nangka yang dijualnya tidak pernah dicelup dalam air gula.

Itu antara pengalaman Uncle Jack apabila berhadapan dengan beberapa pelanggan yang meragui kemanisan buah nangka yang dijualnya suatu ketika dahulu.

Pengalaman selama 15 tahun menanam dan memasarkan nangka menjadikan Uncle Jack atau nama sebenarnya Francis Choy begitu 'masak' dengan reaksi sesetengah pelanggan yang terkejut dengan kemanisan isi buah nangka yang dijualnya.

Pertemuan bersama Francis dibawa oleh Pengarah Urusan MBG (Money Back Guarantee) Fruits Sdn. Bhd. (MBG), Adnan Lee yang juga merupakan antara salah sebuah syarikat pemborong serta penghantaran buah-buahan di sekitar Lembah Klang.

Jelas Francis yang memiliki syarikat MF Fresh Fruits & Agriculture Trading itu, jika sampai musim buah yang agak lebat beliau terpaksa memasang tongkat dan sokongan bagi membantu dahan pokok nangkanya menampung berat buah yang bergayutan.

Bercerita mengenai sejarah penanaman nangka madu tersebut, Francis mengimbau kenangan 15 tahun dahulu apabila beliau dan seorang lagi rakan perniagaannya terpaksa ke Kedah untuk mencari baka nangka madu terbaik di sana.

"Kita jumpa baka nangka ini di Alor Setar dan kita bawa balik ke sini (Bidor). Kemudian kita cuba buat pengklonan dengan baka sedia ada.

"Agak lama juga saya buat ujian sendiri akhirnya kami menemui baka baru nangka madu yang dikenali sebagai J 33 dan digunakan sehingga hari ini," katanya.

Malah, Francis berkata, bapa beliau merupakan seorang pengusaha tanaman sayur-sayuran dan buah-buahan. Dia sendiri hampir 30 tahun terbabit dalam bidang pertanian.

"Saya tidak memiliki pembelajaran secara formal dalam bidang pertanian. Semua yang saya pelajari adalah daripada pengalaman bapa dan pengalaman saya sendiri ketika mengusahakan pelbagai tanaman," jelasnya.

Tambah Francis, sebelum menumpukan perhatian kepada penanaman nangka beliau pernah mengusahakan tanaman betik, tembikai dan pelbagai lagi.

Setiap jenis tanaman mempunyai perbezaan dalam cara menjaga dan penanaman. Sesetengahnya ditanam berdasarkan permintaan dan musim.

Bagi beliau, nangka merupakan antara tanaman yang kurang dikomersialkan secara besar-besaran. Malah hasil tuaiannya juga sentiasa tidak mencukupi bagi pasaran tempatan.

Ia menunjukkan penanaman nangka tidak diketengahkan oleh kebanyakan petani menyebabkan bekalan buah tersebut agak berkurangan di pasaran.

Francis mengakui, terdapat juga petani menanam nangka namun untuk mencari penanam baka nangka madu sepertinya adalah sukar.

Ujarnya, menjaga pokok nangka sama seperti menjaga diri sendiri. Petani perlu mengetahui keperluan serta cara menjaga pokok dengan betul.

Mengeluarkan

Memiliki hampir 600 pokok dalam kawasan seluas 10 ekar membolehkan ladang beliau di Bidor, Perak mengeluarkan 10 hingga 15 tan buah nangka bagi setiap ekar dalam setahun.

Selain di Bidor, Francis turut memiliki ladang nangka di sekitar Rawang, Selangor.

Terdapat 70 hingga 80 biji bagi satu tan. Sebiji buah nangka seberat 10 hingga 15 kilogram (kg). Setiap pokok nangka mampu mengeluarkan buah 10 hingga 12 biji pada satu-satu masa.

Menurut Francis, buah yang terlalu banyak pada sepohon pokok akan mengurangkan kualiti rasa, berat, saiz dan ketebalan isi nangka.

"Semuanya memainkan peranan, justeru berat yang ideal bagi sebiji buah nangka adalah 10 hingga 15 kg. Kadang-kala berat buah juga mampu mencecah 42 kg sebiji," tambahnya.

Untuk mendapatkan hasil sedemikian, pemangkasan dahan serta daun perlu kerap dilakukan. Malah putik yang berlebihan juga akan dibuang.

Pokok nangka akan mengeluarkan putik yang banyak. Justeru, hanya 10 hingga 12 biji putik yang berpotensi menjadi buah yang baik akan ditinggalkan. Selebihnya akan dibuang dari pokok.

Jelas Francis, pokok yang kekurangan daun dan memiliki buah yang sedikit akan menghasilkan buah yang lebih cantik, manis, berisi tebal serta berkualiti tinggi.

Ia berikutan tumpuan pembekalan nutrisi pokok lebih kepada proses pembesaran buah tidak kepada daun semata-mata.

Francis menggunakan najis ayam sebagai baja dan sedikit racun serangga untuk melindungi kulit buah nangka daripada serangan haiwan perosak tersebut.

Namun, jelasnya, serangga bukanlah musuh utama bagi nangka. Justeru penggunaan bahan tersebut di ladangnya amat kurang di samping kos bagi penggunaan racun serangga juga amat tinggi.

Musuh utama ladang nangka milik Francis adalah terdiri daripada monyet dan babi hutan kerana keadaan pokoknya yang rendah, rendang dan kadang-kala boleh mencecah sehingga ke tanah.

Penyakit karat buah juga merupakan antara penyakit yang sering menyerang isi nangka. Namun, ia dapat diatasi dengan proses penjagaan pokok secara betul.

Kini sebahagian besar buah nangka beliau diedarkan MBG yang siap dibungkus.

MBG yang memiliki 16 buah cawangan di sekitar Lembah Klang termasuk satu di Melaka turut memiliki cawangan di The Gardens, Mid Valley, Sunway Pyramid, Subang Parade dan The Curve.

Di samping membekalkan buah nangka kepada MBG, Francis turut menjual buah tersebut di restoran dan pasar buah-buahan. Namun, bekalan tidak pernah mencukupi berikutan permintaan yang tinggi.

Bagi yang berminat untuk terjun dalam bidang pertanian terutamanya penanaman nangka madu, nasihat Francis, jangan cepat berputus asa dan cari ilmu berkenaan tanaman nangka secukupnya.

''Perniagaan bukanlah suatu perkara yang boleh di bina dalam masa yang singkat. Ia memerlukan ketabahan, minat yang mendalam serta kecekalan di samping usaha yang berterusan," ujarnya.

Selain membekalkan buah nangka, Francis turut menyediakan khidmat nasihat dan rundingan dalam bidang penanaman nangka.

Bagi mereka yang berminat untuk mendapatkan tunjuk ajar atau perkhidmatan nasihat daripada beliau anda boleh menghubungi Francis di talian 016-222 3246 atau 012-223 3246.

sumber-utusan

Operasi ternak kepah dan kultur mutiara


Contoh pengkulturan mutiara di China yang dijalankan di sebuah tasik.

SELAIN menjadi perintis kepada projek mutiara air tawar di Tasik Kenyir, AkUATROP juga mengharapkan kejayaan projek tersebut dicapai bersama para peserta.

Selain itu, pusat kecemerlangan tersebut dapat berkongsi teknik dan pengetahuan dalam bidang itu bagi memastikan industri berkenaan terus berkembang pesat di Malaysia seterusnya di seluruh dunia pada masa depan.

Secara khususnya projek berkenaan adalah untuk:

* Memberikan kemahiran kepada penduduk Terengganu untuk terlibat dalam bidang ternakan kepah mutiara air tawar.

* Membimbing tentang teknik penghasilan mutiara secara komersial.

* Menggalakkan penduduk Terengganu untuk bekerja sendiri daripada menganggur atau menghabiskan masa dengan aktiviti yang tidak berfaedah.

* Tasik Kenyir yang berkeluasan 260 km persegi mempunyai 340 buah pulau kecil terletak di Negeri Terengganu merupakan tasik buatan manusia yang terbesar di Asia Tenggara.

* Ia juga adalah habitat hidupan spesies liar dan eksotik.

* Tasik Kenyir berpotensi dimajukan sebagai kawasan ternakan kepah, contohnya di Kuala Sungai Kiang, Sungai Mandak dan Pangkalan Gawi.

* UMT sebagai sebuah universiti yang terunggul dalam bidang akuakultur berupaya menerajui penyelidikan teknologi penghasilan mutiara di Malaysia.

Penyelidikan kepah mutiara air tawar masih belum diterokai di Malaysia. Kajian yang bakal dijalankan ini adalah yang pertama.

1. Membangunkan sosio-ekonomi penduduk setempat,

2. Melipatgandakan pendapatan penduduk setempat,

3. Menghasilkan teknik pengkulturan tiram mutiara air tawar bagi tujuan komersial,

4. Membantu KETENGAH dan kerajaan negeri meningkatkan tahap ekopelancongan setempat.

Kesan ke atas penduduk

Projek yang akan dijalankan ini akan memberi impak yang besar kepada penduduk setempat seperti berikut:

1. Membuka peluang pekerjaan kepada masyarakat setempat.

2. Meningkatkan taraf hidup masyarakat setempat.

3. Meningkatkan sosio-ekonomi negeri.

4. Memajukan industri pelancongan yang menjadi salah satu sumber utama ekonomi negeri

Operasi Pengimpalan


* Pengimpalan mantel

* Pengimpalan nuclei

Operasi pengkulturan

* Kolam bersepadu (kepah diternak bersama ikan tilapia)

Kaedah kolam bersepadu ini adalah satu ternakan polikultur, di mana kepah mutiara akan diternak bersama dengan ikan.

Sistem berkenaan telah dipraktikan di Taiwan kerana mendatangkan pulangan menguntungkan. Bahan kumuhan ikan akan dikitar semula oleh kepah yang bersifat penapis dan dalam masa yang sama untuk menyuburkan plankton di dalam air sebagai makanan kepada kepah.

Kelebihan dari aspek ekonomi pada kaedah ini, memberi pulangan sampingan dalam ternakan ikan sementara menunggu pungutan hasil mutiara.

* Kolam terkawal (kepah import untuk penyelidikan dan penelitian)

Kaedah kolam terkawal ini bertujuan untuk menternak kepah mutiara dari negara luar yang diimport dari Thailand atau Indonesia dalam kadar yang sedikit sebagai kajian untuk pemantauan pembentukan mutiara yang berkualiti dan tempoh masa penghasilan mutiara.

Kaedah tersebut telah pun berjaya dipraktik di Indonesia yang mana spesies yang berasal dari Taiwan kemudiannya diternak di dalam kolam secara terkawal. Pengawalan dan pemantauan kolam terkawal akan diperketatkan.

Fasa ternakan kepah mutiara air tawar

Fasa - Fasa pengurusan ternakan

* Fasa 1: Pengumpulan kepah

Pada peringkat awal projek, sepanjang bulan September - Disember, kepah yang terdapat di Tasik Kenyir dikumpulkan di dalam kolam.

* Fasa 2: Pemilihan kepah matang

Peringkat seterusnya adalah memilih kepah yang matang dan sesuai untuk operasi pengimpalan nuclei. Ini penting dalam penghasilan mutiara yang berkualiti.

* Fasa 3: Operasi Pengimpalan nuclei

Kepah yang telah dipilih akan diasingkan dari kolam stok dan akan dipindahkan ke dalam tangki simen.

Dibiarkan dua hingga tiga hari sebelum operasi pengimpalan dijalankan. Peralatan khas untuk pengimpalan akan digunakan untuk memindahkan nuclei ke dalam kepah.

* Fasa 4: Ternakan di dalam kolam

Kepah yang telah siap di masukkan nuclei akan dibiarkan dua hingga tiga hari sebelum dipindahkan ke dalam kolam untuk diternak. kepah yang memuntahkan semula nuclei akan diasingkan dan diletakkan semula ke dalam kolam stok. Kepah yang telah sedia diletakkan ke dalam kolam ternakan hingga tempoh penuaian mutiara. Pemantauan kualiti air dan kecukupan plankton di pantau setiap bulan terutamanya kolam bersepadu.

*Fasa 5: Pemungutan hasil

Fasa terakhir adalah pemungutan hasil mutiara setelah tempoh matang dua hingga tiga tahun

sumber-utusan

Kitar semula piuter

ZAINAL ABIDIN dipilih sebagai salah seorang pengarca yang akan menghasilkan karya The Alam Collection.
Royal Selangor menyambut kemegahan hutan tempatan dengan sebuah kempen khas untuk tujuan amal bersama Persatuan Pencinta Alam Malaysia. Berikutan itu, Royal Selangor yang sinonim dengan barangan piuternya dan kini berusia 126 tahun menganjurkan kempen menderma dan kitar semula barangan piuter.

Pengurus Besar Royal Selangor International, Yong Yoon Li berkata, melalui kempen itu ia akan menggalak dan mendidik orang ramai mengenai kesedaran untuk menjaga alam sekitar dan hutan belantara daripada terus pupus.

“Kempen ini membolehkan orang awam menderma barangan piuter mereka yang lama dan tidak dipakai kepada Royal Selangor untuk dikitar semula.

“Bagaimanapun, hanya barangan piuter daripada Royal Selangor sahaja akan diterima dan dicairkan semula untuk menghasilkan sebuah koleksi baharu terkini untuk The Alam Collection,” katanya.

Menurut Yoon Li, koleksi baharu yang bakal dihasilkan itu akan direka bentuk oleh dua pereka tersohor negara iaitu Tengku Sabri Ibrahim dan Zainal Abidin Musa.

Ulasnya lebih lanjut, satu pertiga daripada hasil jualan koleksi terbaru itu akan disalurkan kepada Persatuan Pencinta Alam Malaysia.

“Sumbangan dana ini untuk membantu mereka dalam usaha-usaha pemuliharaan habitat dan pendidikan alam sekitar khususnya Hutan Belum yang semakin terjejas ekosistemnya,” ujarnya.

Ekoran itu juga Royal Selangor menjanjikan, 100 penderma pertama akan menerima keahlian percuma Persatuan Pencinta Alam Malaysia.

Setiap penderma tersebut turut layak menyertai cabutan bertuah bagi memenangi pakej percutian selama tiga hari, dua malam ke Hutan Belum yang berusia 130 juta tahun.
ATAS: Jenama Royal Selangor juga mahu relevan dengan usaha pelestarian alam sekitar.

“Kami ingin membantu Persatuan Pencinta Alam Malaysia kerana kami amat mengagumi usaha pemuliharaan kawasan hutan dan hidupan liar yang dijalankan pertubuhan bukan kerajaan itu.

“Kebanyakan barangan Royal Selangor akan menjadi satu kenangan abadi yang indah tetapi ada juga barangan lama yang tidak berguna lagi. Jadi apa kata anda mendermakan barangan piuter itu untuk dikitar semula,” katanya.

Ulasnya lanjut, tidak ramai orang yang tahu bahawa piuter boleh dikitar semula dan setiap hari di kilang itu, hirisan piuter dikumpul dan dicairkan semula.

“Kami tidak sabar untuk menerima barangan piuter daripada orang awam untuk dikitar semula,” ujarnya lagi.

The Alam Collection mengandungi beberapa rekaan aksesori dan patung kecil yang mengambil inspirasi daripada hutan tempatan.

Mengulas inspirasi rekaan kedua-dua pengarca, Tengku Sabri berkata, bentuk arca yang akan dihasilkan nanti hasil inspirasi dari sumber alam semula jadi yang tidak dapat dilihat mata kasar dan hidup di alam misteri.

“Saya mengambil inspirasi ketika suatu lawatan di kawasan hutan dimana saya dapat membayangkan makhluk yang di luar alam nyata,” katanya.

The Alam Collection akan berada di pasaran pada bulan Oktober di semua kedai jualan Royal Selangor dan laman web www.royalselangor.com.

sumber-kosmo

Menguji jeram Royal Belum


PENDAYUNG yang berkemahiran juga bakal berdepan dengan arus yang mencabar.

ANTARA hidup dan mati. Itu yang penulis rasai tatkala mengharungi salah sebuah daripada jeram yang terdapat di Sungai Kejar, Taman Negeri Royal Belum, Perak.

Ungkapan itu dirujuk memandangkan pelampung yang digunakan untuk menentang arus deras hilang daripada pegangan sehingga menyebabkan penulis terperangkap di dalam air.

Sambil meronta melaungkan pertolongan kerana merasakan seperti mahu lemas, ketika itu sudah tiada apa yang bermain di benak minda. Kalau ada pun, cuma merasakan sama ada itukah jalan penamatnya.

Namun, pengalaman terbenam ke dalam air hanya sekejap kerana penulis akhirnya berjaya membolos jeram berkenaan dan timbul semula di permukaan air sungai dengan selamat.

Semuanya hanyalah permainan minda. Apabila berhadapan dengan senario yang tidak biasa, perasaan takut dan panik mula menyelubungi diri walhal sebenarnya anda berada dalam keadaan terkawal kerana sudah memakai 'jaket keselamatan'.

Ternyata, perasaan teruja tatkala berjaya melepasi jeram semasa ekspedisi Fakulti Komunikasi dan Media (FCM) (Unisel) Tasik Banding/Eksplorasi Belum baru-baru ini, memberi seribu erti.

Justeru, kalau ada yang mempersoalkan sama ada penulis akan mencuba lagi, jawapannya adalah ya. Namun begitu, timbul juga persoalan mengenai keselamatan sukan air tersebut.

Saat awalnya, penulis memang komited tidak mahu mencuba kerana merasakan ia bagaikan satu sukan tidak selamat. Namun, perasaan teruja melihat anggota ekspedisi lengkap dengan jaket keselamatan dan bertopi keledar khas, menjentik minat sesiapa sahaja untuk turut serta.

Ditambah pula dengan air sungai yang jernih dan persekitaran menghijau, ia pasti menaikkan lagi semangat seseorang yang baru kali pertama mencuba.

Arus deras

Cabaran awal berakit bermula sebaik sahaja rakit dihanyutkan arus yang tidak terlalu kuat. Namun, itu baru peringkat awal.
ARUS deras dan landskap berbatu memberi halangan kepada peserta untuk melepasi jeram.

Bagaimanapun, saat mahu melepasi jeram kedua, minda peserta ekspedisi teruji apabila rakit yang dinaiki diasak arus deras dan sering berlanggar dengan bongkah besar.

Selain terdapat rakit yang terbalik, rakit yang dikendalikan penulis bersama beberapa peserta lain pula gagal meneruskan ekspedisi kerana telah patah dek dipukul arus deras yang menghempasnya pada bongkah batu di situ.

Perasaan cemas sudah tentu dirasai kerana kami tenggelam timbul di tengah-tengah jeram. Saat itu terfikir juga, biarpun memakai jaket keselamatan, tiada siapa boleh menduga bahaya lain yang boleh terjadi.

Begitupun, para jurulatih ekspedisi cekap menarik para peserta ke tepi jeram dengan menggunakan throwbag (tali kecemasan).

"Sukan air ini adalah aktiviti yang selamat. Sama ada sukan air itu adalah berakit atau berkayak di arus deras mahupun tubing, peserta perlulah sentiasa bersama jurulatih yang berpengalaman.

"Ini penting kerana jurulatih akan menganalisa dahulu sungai itu untuk mengetahui kawasan yang selamat untuk diadakan aktiviti. Selain itu, peserta perlu patuh pada penggunaan jaket keselamatan yang betul.

"Ramai orang yang memandang ringan akan pemakaian jaket keselamatan dan merasakan 'asalkan sudah pakai, sudah cukup'.
PERSEKITARAN yang damai dan menghijau ini adalah hadiah paling istimewa buat para pencinta alam di Taman Negeri Royal Belum.

"Namun, itu adalah salah kerana pemakaian jaket keselamatan yang betul adalah dengan mengikut saiz. Itu akan membantu anda daripada keadaan tidak diingini," kata Pengurus Outworld Training and Equipment, Haslil Razif Amir Hasan.

Cabaran

Ramai menyangkakan bahawa cabaran sungai tidaklah sehebat laut. Persepsi itu berdasarkan pada lautan bergelora berbanding sungai yang kelihatan tenang sahaja.

"Apabila bercakap mengenai sukan air, ia terdiri antara laut dan sungai. Laut juga mempunyai cabarannya tersendiri. Tetapi, kalau sungai, anda akan berhadapan dengan bongkah batu besar yang mungkin menyukarkan.

"Jeram juga pelbagai peringkat, tertinggi adalah peringkat enam. Ia (peringkat) bergantung kepada kelajuan air dan jumlah isipadu air.

"Selalunya, peserta yang menyertai ekspedisi begini akan dibenarkan mengharungi jeram sehingga peringkat tiga dan empat sahaja," katanya.

Bagi mereka yang mempunyai rasa ketakutan pada air, usah risau kerana latihan keyakinan dalam air (water confident) akan dilakukan sebelum mana-mana ekspedisi dimulakan.

Dengan berpakaian lengkap jaket keselamatan dan topi keledar khas, setiap peserta dikehendaki melepasi jeram secara individu sambil tangan dilapangkan.

Ini bukan sahaja untuk membiasakan peserta dengan penggunaan jaket keselamatan malah melatih diri dengan kedudukan tangan yang betul semasa melepasi jeram.

"Selalunya perasaan takut itu hanya pada awal ekspedisi. Tetapi, selepas mencuba sukan air ini, mereka terus teruja dan merancang untuk ekspedisi seterusnya," kata Haslil Razif. - Bernama

SUMBER-KOSMO
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Jom LaYan Blog Saya